Συνέδριο Μελών Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας

Συνέδριο Μελών Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ
Συνέδριο Μελών Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας

Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά – 23/6/2023

Η Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας πραγματοποίησε το πρώτο Συνέδριο Μελών , την Πέμπτη 23/6/2023 στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσιάσεις και συζητήσεις σε θεματικές ενότητες που απασχολούν τον κλάδο της χρηματοδότησης της Παγκόσμιας ναυτιλίας.

Τους καλεσμένους καλωσόρισε εκ μέρους του ΔΣ ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Ξηραδάκης που αναφέρθηκε στο έργο της Ένωσης το τελευταίο χρόνο ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους για την αθρόα συμμετοχή. Στην συνέχεια ζήτησε από την Πρέσβειρα του Λουξεμβούργου να απευθύνει χαιρετισμό στους συνέδρους. Η Α.Ε. κ. Elisabeth Cardoso, Πρέσβης του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ανέφερε πως ο ναυτιλιακός τομέας του Λουξεμβούργου ιδρύθηκε πριν από πολλές δεκαετίες και ομολογουμένως προσφέρει υψηλής ποιότητας, γρήγορη εξυπηρέτηση και αποτελεσματική πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές και άλλες υπηρεσίες που περιβάλλουν το ναυτιλιακό τομέα. Η κα Cardoso τόνισε χαρακτηριστικά πως « Το Λουξεμβούργο εντοπίζει λύσεις για την επόμενη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ναυτιλιακός τομέας: τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη ναυτιλία.

(Η κα Elisabeth Cardoso, Πρέσβης, Μεγ. Δουκάτου του Λουξεμβούργου)

Μια πτυχή αυτής της πρόκλησης είναι η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης, και εκεί είναι που η εμπειρογνωμοσύνη που έχει δημιουργηθεί στο Λουξεμβούργο μπορεί να προσφέρει πολλά στην Ελληνική Ναυτιλία»

Η πρώτη θεματική ενότητα αφορούσε την παρουσίαση του Luxembourg Green Exchange για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ναυτιλίας. Την εισαγωγή στην ενότητα έκανε ο Αντιπρόεδρος Β’ της Ένωσης κ Γιώργος Λάιος τονίζοντας το ενδιαφέρον της Ελληνικής Ναυτιλιακής Αγοράς για τη χρηματοδότηση της πράσινης ανάπτυξης Ο κ. Arnaud Delestienne, Director of International Capital Markets & Member of the Executive Committee Luxembourg Green Exchange και η κα Chiara Caprioli Head of Business Development παρουσίασαν τα προϊόντα που έχει δημιουργήσει το «Πράσινο» Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

(Φωτο. κ. Ξηραδάκης κ. Delestienne κα. Caprioli κ. Λάιος)

Η αντικατάσταση του κοινού δείκτη επιτοκίων LIBOR στα τέλη του Ιουνίου 2023 αποτελεί ένα από τα σοβαρά θέματα που καλείται να ξεπεράσει ο χρηματοδοτικός κόσμος της ναυτιλίας και όχι μόνο, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου κάνοντας την εισαγωγή για την δεύτερη ενότητα όπου οι συνεργάτες του δικηγορικού γραφείου Watson Farley Williams, Assets & Structured Finance κ. Αλέξανδρος Δαμιανίδης, Εταίρος και κα Γεωργία Θεολογίδου, Knowledge Counsel ανέλυσαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάργηση του Libor στη δανειοδότηση των ναυτιλιακών εταιριών, και τις επιλογές που έχουν οι δανειολήπτες με το Sofr. Η τεχνική ανάλυση που ακολούθησε από την εξειδικευμένη ομάδα του γνωστού δικηγορικού οίκου ανέδειξε την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος που καλείται να καλύψει η αγορά δίνοντας όμως σημαντικά σημάδια ήπιας προσαρμογής.

(Φωτο. κ. Οικονόμου, κ. Δαμιανίδης, κα Θεολογίδου, κ. Ξηραδάκης)

Η τρίτη θεματική ενότητα αφορούσε τα αποτελέσματα του εξειδικευμένου δείκτη ναυτιλιακής διαχείρισης Moore Maritime Index (MMI). Την εισαγωγή της ενότητας έκανε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Βασίλης Μαντζαβίνος αναφερόμενος στο πλούσιο από όλες τις μεριές έργο προσφοράς της εταιρίας ελεγκτών και συμβούλων Moore Greece. Το στατιστικό και αναλυτικό εργαλείο ΜΙΙ βασίζεται σε στοιχεία των λειτουργικών εξόδων αλλά και λογιστικών εσόδων, περισσότερων από 1.500 πλοίων προσφέροντας συγκριτικές δυνατότητες και πολλαπλές χρήσιμες αναλύσεις. Η ενδιαφέρουσα και πολυποίκιλη παρουσίαση έγινε από τους συνεργάτες της εταιρίας κ. Κώστα Κωνσταντίνου, Managing Partner, κα Αθηνά Μαγγιώρου, Audit Manager και τον συνεργάτη κ. Ιωάννη Λαγούδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά.

(Φωτο. κ. Μαντζαβίνος, κα Μαγγιώρου, κ. Κωνσταντίνου κ. Λαγούδης κ. Ξηραδάκης)

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, το Δ.Σ. της Ένωσης βράβευσε την εταιρία Petrofin Research για την πολυετή προσφορά της στην έρευνα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης. Την τεκμηρίωση της βράβευσης και την σχετική ανακοίνωση του ΔΣ ανέλαβε η Ταμίας της Ένωσης κα Κατερίνα Φίτσιου η οποία τόνισε την μοναδικότητα του εγχειρήματος της Petrofin και του ιδρυτή της. «Η έρευνα και οι μελέτες των PSMI Research activities, Petrofin Research and Petrofin Bank Research τυγχάνουν υψηλής διεθνούς αναγνώρισης, ενώ δημοσιοποιούνται και παρέχονται δωρεάν. Τα στοιχεία αυτά ανάμεσα σε πολλά άλλα ακόμη συνηγορούν την καθολική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου» τόνισε η κα Φίτσιου. Ο ιδρυτής της Petrofin Research κ. Θεόδωρος Πετρόπουλος παρέλαβε το βραβείο και στην ευχαριστήρια ομιλία του αναφέρθηκε στη σύλληψη της ιδέας να ασχοληθεί με την έρευνα σε αυτόν τον τομέα, στη δυστοκία άντλησης πληροφοριών από όλους τους κλάδους της Ελληνικής ναυτιλίας, είτε αφορά τράπεζες, είτε ναυτιλιακές εταιρίες , στη διάρκεια των 30 ετών που η Petrofin εκπονεί τις έρευνές της.

Ακολούθησε μια διαδραστική συζήτηση με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Γιώργο Ξηραδάκη για την πορεία και τις εξελίξεις στην ναυτιλιακή χρηματοδότηση, την επίδραση των δεικτών ESG, καθώς και την αλλαγή και προσαρμογή των ναυτιλιακών εταιριών σε νέα δεδομένα διαφάνειας την τελευταία δεκαετία. Μετά από 50 χρόνια ενασχόλησης με τη ναυτιλία ο κ. Πετρόπουλος αναφερόμενος στους νεότερους, είπε ότι η ναυτιλία είναι η βιομηχανία των μεγάλων προκλήσεων, στην οποία αν ενταχθείς δεν θα φύγεις ποτέ.
Την εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε με κοκτέιλ, τίμησαν με την παρουσία τους η Α.Ε. κα. Elisabeth Cardoso, πρέσβης του Λουξεμβούργου, η Α.Ε. κα Julie Lymberopoulos, πρέσβης του Παναμά, εκπρόσωποι των δύο πρεσβειών, μέλη της Ένωσης και εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας της χώρας.

Σε όλους τους ομιλητές δόθηκαν ως αναμνηστικά, βιβλία του κ. Ιωάννη Θεοτοκά, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά και αναμνηστικοί έπαινοι από την Ένωση. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι: General Consul of Panama, Moore και Newport.


Το Διοικητικό Συμβούλιο τίμησε την Petrofin Research (Κ. Φίτσιου, Β. Μαντζαβίνος, Κ. Μαρκάκη, Γ. Ξηραδάκης, Τ. Πετροπουλος, Κ. Οικονόμου, Γ. Λάιος, Κ. Ιωάννου)

 

Φωτογραφίες της εκδήλωσης δείτε στο ακόλουθο link https://we.tl/t-y4pLLm3wfh

ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: https://www.hellenicshipfinanciers.gr
EMBASSY OF THE GRAND DUCHY OF LUXEMBOURG IN GREECE: https://athenes.mae.lu/en.html
EMBASSY AND GENERAL CONSULATE OF PANAMA IN GREECE: https://www.panamaconsulate.gr/
LUXEMBOURG STOCK EXCHANGE: https://www.luxse.com/
WATSON FARLEY WILLIAMS: https://www.wfw.com/
MOORE GREECE: https://www.moore-greece.gr/
PETROFIN RESEARCH: https://www.petrofin.gr/